lördag 21 september 2019

Nyhetsarkiv artiklar

Här hittar du den här månadens artiklar. Använd menyn till höger för att se artiklar från föregående månader.
 • 2017-04-03
  Passivhus vinnare av Årets Bygge 2017!
  Sveriges sannolikt största passivhus är vinnare av Årets Bygge 2017. Priset gick till Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg. "Där satt den", säger en lycklig Patrik Rosén från Region Skåne, strax efter att projektet mottog priset.
  Läs hela artikeln här

  Läs hela artikeln »

 • 2017-01-09
  Handledarutbildning för energibyggare
  Det webbaserade utbildningsmaterialet ”Energibyggare” är ett yrkesöverskridande interaktiv utbildningsmaterial som syftar till att ge Sveriges byggsektor en ökad kompetens inom området energieffektiva byggnader och förnybar energi.

  ”Handledarutbildning för Energibyggare” vänder sig till de som är intresserade av att att leda utbildningen Energibyggare hemma på sin egna byggarbetsplats inom företaget. Handledarens roll är att vara supportperson, ambassadör för utbildningen, diskussionsledare m.m.

  Läs mer och anmäl er här

  Läs hela artikeln »

 • 2016-10-21
  Uppstartsträff om hållbart resande i Umeå
  På initiativ av Bostaden, UPAB, Sunfleet, SpaceTime och Nätverket för hållbart byggande och förvaltande hölls den 17 oktober en uppstartsträff för hållbart resande.

  Nästa träff äger rum den 20 januari. Läs mer nedan.

  Umeå växer så det knakar och med satsning på förtätning och att alla vill ha ett attraktivt centrum så blir persontransportfrågan en av de största utmaningarna som vi står inför för att kunna skapa en hållbar stad.
  Det som är speciellt med att just utveckla ett hållbart transportsystem är att många olika aktörer, måste vara inblandade både på kort och lång sikt för att en lösning ska kunna utvecklas.

  Under eftermiddagen fick de ca 30 deltagarna inspel från Umeå kommun om framtida planen för hur Umeå ska växa och kopplingen till transporter, information om gröna parkeringsköp av UPAB, tankar kring framtida parkeringskostnader från Bostaden, mer kunskap om bilpooler av Sunfleet och slutligen en förståelse för Spacetimes verktyg för att underlätta persontransportvalet för resenären. Bra diskussioner varvades med korta föredrag. 

  Intresserad? Nästa träff äger rum den 20 januari i samband med ett frukostmöte som anordnas av Nätverket för hållbart byggande och förvaltande. För mer information kontakta:

  Michael Jalmby (koordinator i Nätverket för hållbart byggande och förvaltande), michael.jalmby@esam.se, 070-639 72 39.
  Gunnar Granberg, Spacetime, gunnar.granberg@spacetime.se, 070-319 95 98.

  Dokumentation från träffen 17 oktober finns här:

  Nätverket för hållbart byggande
  Hållbara transporter i ett växande Umeå
  Grönt P-köp
  Nätverksmöte
  Sunfleet bilpool


  Läs hela artikeln »

 • 2016-10-18
  KURS: BeBo - Räknestuga 7-8 november
  Investeringsbeslut i energieffektiviseringsåtgärder

  Känner du dig osäker när det kommer till den långsiktiga ekonomiska lönsamheten för energieffektiviseringsåtgärder? Hur får jag in energieffektiviseringen i bolagets underhållsplan? Kan en energibesparande åtgärd verkligen räknas hem?
  Välkommen på en kurs i investeringskalkyler, med exempel från företag i bostadsbranschen. 7-8 november i Umeå.
  Läs mer här:  Anmäl dig här:

  Läs hela artikeln »

 • 2016-10-18
  Dokumentation Ekosystemtjänster från 23 september
  På frukostmötet den 23 september gav Veronika Johansson, hållbarhetsspecialist på Riksbyggen, en beskrivning av vad ekosystemtjänster är och vilka framgångsfaktorerna är för att lyckas i arbetet med detta. Hon gav deltagarna praktiska exempel tänkta att fungera som inspiration för hur man kan arbeta med värdering av ekosystemtjänster.

  Ekosystemtjänster är ett begrepp som handlar om hur alla organisationer är beroende av naturens ”tjänster”. Riksbyggen har utvecklat ett unikt verktyg för att värdera eko-
  systemtjänster vid produktion av bostäder som idag är en självklar del av deras verksamhet.
  En presentation från frukostmötet hittar du här
  Läs hela artikeln »

 • 2016-09-16
  Bli handledare i energieffektivt byggande: Umeå 31 oktober eller 1 november
  Sveriges Byggindustrier deltar i ett EU-projekt som syftar till att vi som bygger husen skall bli bättre på att bygga ännu mer energieffektivt. Det är ett långsiktigt arbete, och startar med information och utbildning av alla som verkar i ”byggsvängen”.

  Handledarutbildningen för Energibyggare vänder sig till dig som är platschef, arbetsledare, yrkesarbetare, särskilda utbildare eller arbetar på utbildningsavdelning i större bygg- och installationsföretag samt privata utbildare som är intresserade av att leda utbildningen Energibyggare på byggarbetsplatser.

  Om du vill kan du också se en presentationsfilm om Energibyggare med Maria Brogren eller introduktionsfilmen till utbildningen med Pär Holmgren, fd SVT väderpresentatör.

  Läs mer om utbildningen här.

  Till anmälan


  Läs hela artikeln »

 • 2016-04-12
  Storforum 2016
  Årets Storforum sker i samverkan med SGBC – Sweden Green Building Council – där Nätverket numera är ett nordligt nav.      
  Läs hela artikeln »

 • 2016-01-14
  Hållbara hus i Vasa
  Hållbara hus i kallt klimat visas upp på Vasas bibliotek den 18 januari. Har du vägarna förbi - missa inte goda exempel från norr till söder på hållbara byggnader som pallar trycket under långa vintrar.
  Läs hela artikeln »

 • 2015-06-11
  Årets hållbara ledare? Ulf Halvarsson, Riksbyggen
  Läs hela artikeln »

 • 2015-05-21
  #SGBC 15
  Den 1 oktober kommer Jason F. McLennan till Sweden Green Building Conference 2015 som arrangeras på Kistamässan. Jason F. McLennan är skapare av världens tuffaste krav på byggnader och stadsdelar – Living Building Challenge.
  Jason F.McLennan är arkitekt, stadsplanerare och designer som vänder på uppfattningen att certifiering ska leda till minskad miljöbelastning. Det räcker inte, säger Jason F. McLennan. Byggnader ska bidra positivt till miljön, de ska ha nollutsläpp, ingen energianvändning, vara hälsosamma och vackra. Och intresset är stort för Living Building Challenge hos spjutspetsföretag i USA och Kanada, bland annat byggs nu Googles högkvarter för att klara kraven.
  - Vi är mycket stolta över att få arrangera en konferens och låta oss inspireras och utmanas av idéerna och visionerna hos en av världens mest efterfrågade talare på mötesplatser om hållbart byggande och hållbara städer, när han för första gången gästar Norden , säger Bengt Wånggren, VD, Sweden Green Building Council
  Hållbarhet inom byggande och stadsutveckling är ett glödhett område och i höst är det återigen dags för Sweden Green Building Conference – den stora mötesplatsen för alla som är intresserade av framtidens lösningar för miljöanpassade byggnader, hållbara städer, grön innovativ teknik och design. I år arrangeras konferensen i samband med Ekobyggmässan, som kommer att ha fler spännande utställare och events än 2013 och dessutom blir 50 procent större!
   
  Konferensen bygger vidare på Building Sustainability SGBC14, som hölls i november 2014 och hade över 900 deltagare. Årets konferens följer upp de hetaste debatterna, samtalen och frågorna från fjolårets konferens. Andra ämnen som tas upp är bland annat ekosystemtjänster och nästa generations byggnader och städer.
  Inspireras, träffa experter och kollegor och ta del av alla nyheterna när branschen återigen träffas! SGBC15 anordnas på Kistamässan i Stockholm mellan den 30 september och 1 oktober.Läs programmet i sin helhet här. 
  Fram till 31 maj erbjuder vi Early Bird-pris – minst 1100 kr rabatt om du anmäler dig nu!

  För mer information och anmälan, besök www.sgbc15.se

  Läs hela artikeln »

 • 2015-05-20
  Hållbara hus blir utställning
  Antologin Hållbara hus i kallt  klimat blir utställning med premiär den 7 juni på Örnsköldsviks museum Skagsudde i Fiskevistet. Boken har fått stor uppmärksamhet i hela Sverige och har nu översatts till en utställning som består av 24 montrar. Hållbara hus i kallt klimat kommer att ställas ut i Finland i augusti månad och Norge i september månad. Andra länder som visat intresse är Schweiz, Österrike, Tyskland, Canada och Japan. Boken kommer att tryckas upp i ytterligare upplagor.Mer information: Ulf Nordwall och via länken här: http://www.allehanda.se/kultur/hallbara-och-energisnala-hus-i-kalla-norrland
  Läs hela artikeln »

 • 2015-05-08
  Nyheter från LÅGAN
  LÅGAN-programmet har nu funnits i tre år. För att bättre nå ut med information och kunna visa upp de positiva resultat som uppnåts i projekten i programmet kommer LÅGAN att börja med utskicka av nyhetsbrev. Nyhetsbrevet kan du läsa här .
  Läs hela artikeln »

 • 2015-05-08
  Workshop - Smart hållbart byggande OBS! Nytt datum!
  Lär från de bästa lösningarna och lyssna till goda exempel från leverantörer och branschen inom kretsloppsanpassat, energisnålt, fukt och mögelsäkra hus, samt besök ett helt nytt Plus-Energi Hus i återvunnet glas, byggt med koljern-tekniken.Hör även det senast om inom Solenergi – Absolicon som genererar el, energi (värme) och kyla från grundaren Joakim Byström bl.a. om miljard projektet intresset från USA. RecondConcept kan spara minst 20 % energikostnader på kyla och värmesystem i fastigheter, presenterar Case-studies.Sundsvall 30-31 oktober på Sundsvall-­Timrå Airport (Midlanda) flygplats. Välkommen! Anmälan, program och mer information: http://simplesignup.se/event/30252
  Läs hela artikeln »

 • 2015-03-06
  Att bygga hållbart i kallt klimat
  Läs hela artikeln »

 • 2015-02-06
  Valberedningen i full gång
  Med deadline på vårens Storforum har Nätverkets valberedningen påbörjat sitt arbete med att föreslå en ny styrgrupp för fortsatt arbete. Direktiven är att länkarna ska vara välrepresenterade men att antalet måste minskas till ungefär hälften för att effektivisera arbetet men ändå behålla tillräcklig transparens och delkatighet. I valberedningen finns Johan Hallberg (sammankallande) på Sveriges Byggindustirer, Åsa Ögren, fd ordförande i Nätverket tillika byggnadsnämnden, Ulf Wiklund Tyréns och Rpyne Säderström, Bostaden. Om du har funderingar om arbete, vill nominera dig eller någon annan hör av dig till någon i valberedningen.


  Läs hela artikeln »

 • 2015-02-06
  Business Arena UMEÅ
  Nordens viktigaste mötesplats för fastighets- och samhällsbyggnadsbranschen.
  Läs hela artikeln »

 • 2014-11-19
  Projektering Stockholms centralstation

  Den 3/12 kl 8.15-11.45 kommer Elzbieta Lukaszewska till Luleå tekniska universitet. Elzbieta arbetar idag som konsult på Sweco och ska prata om projekteringen kring renoveringen av Stockholms centralstation. Byggnaderna varierar i ålder, med de äldsta är från 1860! I många städer pågår just nu renovering av äldre trästrukturer och kunskapen om dem behöver öka. Kom och lyssna till vilka svårigheter och utmaningar som möter en konstruktör när man kliver in i en äldre byggnad och skall renovera!Tid: 3/12 kl 8.15-11.45Plats: F1031 på Luleå tekniska universitet, karta: http://www.ltu.se/maps/campusmap/Kostnadsfritt!

  Läs hela artikeln »

 • 2014-05-16
  Studiebesök Dåva kraftvärmeverk
  Den 3 juni anordnar Energirådgivningen på Umeå kommun tillsammans med Umeå Energi ett studiebesök på Dåva kraftvärmeverk.
  Läs hela artikeln »

 • 2014-05-16
  Storforum 3 september
  Nu är datum för Storforum bestämt till onsdagen den 3 september.Program & lokal kommer inom kort.
  Läs hela artikeln »

 • 2014-03-25
  Nätverket inbjudes till Wien!
  Konferensen "Sustainable Building and Refurbishment” äger rum mellan den 27 och 28 maj i Wien. Å Österrikiska Handelskammarens vägnar inbjudes nu till detta evenemang.
  Läs hela artikeln »

 • 2014-03-04
  Arbete med världens nordligaste passivhus påbörjat
  Mats Nilsson, chef på Tekniska verkens teknikavdelning berättar i P4 Norrbotten att världens nordligaste passivhus snart ska börja byggas i Kiruna.
  Läs hela artikeln »

 • 2014-02-25
  Stadsarkitektdagen 4 april
  Den 4 april hålls Stadsarkitektdagen i Stockholm, en intressant konferens som bl.a. handlar om det kommunala planmonopolet och den debatt som pågår om skälen till varför det byggs för lite bostäder i Sverige.
  Läs hela artikeln »

 • 2014-01-10
  Norrlands första offentliga passivhus byggs i Umeå
  Hösten 2014 ska den nya förskolan på Hedlunda stå klar. Både byggnaden och den omkringliggande utemiljön som nu växer fram ska fungera för förskoleverksamhet och följa kommunens miljömål och krav på energisnålt byggande för en hållbar framtid. Förskolan kommer att bli Norrlands första offentliga passivhus och ha sex avdelningar.
  Läs hela artikeln »

 • 2014-01-08
  Swedbanks bostadsseminarium
  Den 6 februari anordnar Swedbank ett seminarium om bostadsbyggande. Trender kommer att diskuteras och problemen med den rådande bostadsbristen belysas ur olika perspektiv. En rad intressanta personer har också bjudits in för att diskutera detta.
  Läs hela artikeln »

 • 2013-11-07
  Nolia Fastighet 13-14 november
  Den 13-14 november 2013 öppnar Nolia Fastighet sina portar och välkomnar dig som är i fastighetsbranschen till två givande mässdagar. Här samlas branschen för att möta kunder, leverantörer och kollegor. På mässan visas nya och intressanta produkter upp och det informeras om tjänster som erbjuds.
  Läs hela artikeln »

 • 2013-11-04
  Öppet passivhus i Umeå/Tavleliden
  Lördag den 9/11 har Dragonskolan i Umeå öppet passivhus i de ekologiska passivhusvillorna på Tavleliden som byggeleverna på skolan bygger. Öppet hus hålls i samband med de europeiska passivhusdagarna den 8-10 november 2013.
  Läs hela artikeln »

 • 2013-10-28
  Seminarium - En säker arbetsplats
  Byggbranschen har aldrig varit säkrare än den är i dag och det sker långt färre olyckor än för 10 år sedan. Men situationen kan fortfarande bli bättre. Skyltar, skyddskläder och information räcker inte, även leverantörerna på arbetsplatsen måste inkluderas i arbetet och en förändring i attityder måste ske. Att använda hjälpmedel som gör arbetet säkrare och att skapa förutsättningar för en ökad säkerhet bör vara en självklarhet.Sveriges Byggindustrier har däför startat utvecklingsarbetet En säker arbetsplats som kommer att engagera hela byggsektorn och nu hålls ett seminarium kring detta.Datum: 20 november 2013, kl 13.00 -16.00 Plats: Folkets Hus i Umeå Anmäl dig senast den 8 november via www.bygg.org/kurs, En säker arbetsplats.Programmet hittar du här.
  Läs hela artikeln »

 • 2013-10-24
  Miljöteknik i norra Sverige - en resa till hållbara affärer
  I samarbete med IUC Västerbotten och IVL Svenska Miljöinstitutet med stöd av Tillväxtverket anordnas en konferens om miljöteknik i norra Sverige. Under konferensen informeras om pågående satsningar inom miljöteknikområdet och möjligheterna att få stöd från EU´s olika program, såsom Horizon 2020 och strukturfonderna. Informationen är den allra senaste inom området.
  Läs hela artikeln »

 • 2013-10-02
  Sveriges Byggindustrier publicerar - Fakta om byggandet
  Sveriges byggindustrier har i publikationen "Fakta om Byggandet" sammanställt statistik över bygginvesteringar, bostäder, branschens struktur, arbetsmarknad m.m. Informationen kan komma väl till pass när du behöver överskådliga uppgifter om byggmarknaden.Dokumentet kan du ladda ner här.
  Läs hela artikeln »

 • 2013-09-20
  Sustainable Building Conference 2013
  Under Sustainable Building Conference har du chansen att träffa flertalet experter och diskutera hållbart byggande, byggvargvaror och byggteknik samt lära dig mer om det senaste på området.Hör mer än 140 talare från över 25 länder berätta om alla områden inom hållbart byggande.Missa inte den internationella hållbart byggande-konferensen SB13 Graz 25-28 september!Anmäl ditt deltagande nu på  www.sb13.org och registrera dig direkt på http://lamp3.tugraz.at/~sb13/cats2/cats21/src/login/Läs mer här
  Läs hela artikeln »

 • 2013-09-09
  Fjärrvärme bättre än värmepump ur klimatsynpunkt
  Den 4 september presenterade det oberoende konsultföretaget Profu sin undersökning Fjärrvärmens konkurrenskraft i Umeå där man studerat kundens val utifrån de fyra alternativen fjärrvärme, bergvärmepump, luft-/vattenvärmepump samt pelletspanna. Fokus har varit kundens kostnader och hur kundens val av uppvärmningsform påverkar utsläppen av växthusgaser.Undersökningen visar att i Umeå belastar bergvärmen och luft-/vattenvärmepumpen  klimatet sex till tio gånger mer än fjärrvärmen i villor. I flerbostadshus blir skillnaden ännu större, med upp till tolv gånger högre klimatbelastning för bergvärme och luft-/vattenvärmepump.– När man studerar klimatpåverkan måste man väga in allt: fastigheten och  värmeproduktionen, men också elproduktionen i det Nordeuropeiska elsystemet. Efter att ha gjort det ser vi tydligt att fjärrvärme är bättre ur klimatsynpunkt än både luft-/vattenvärmepump och bergvärme, säger Mårten Haraldsson på Profu.I undersökningen framkommer också att fjärrvärme är flerbostadskundens bästa val utifrån ekonomi. För villakundernas del är det dyrast att välja pelletspanna, men det går på ett ut ekonomiskt om man väljer fjärrvärme eller värmepump – med dagens relativt låga elpris.Hela rapporten och mer information hittar du här
  Läs hela artikeln »

 • 2013-09-05
  Lämna synpunkter på kommunens byggordningar!
  Nu ställer Byggnadsnämnden ut byggnadsordningar för centrumfyrkanten, Öst på stan och Väst på stan på samråd. Byggnadsordningarna ska ge underlag för kommunens tillämpning av plan- och bygglagen.Byggnadsordningar ska bidra till en gemensam syn på hur arkitektoniska, kulturhistoriska och miljömässiga kvaliteter kan tas tillvara i stadsdelarnas fortsatta utveckling. I dolumenten pekas också särskilt värdefulla hus och bebyggelseområden ut.Fram till den 16 september kan du lämna dina synpunkter.Läs mer här.
  Läs hela artikeln »

 • 2013-08-26
  Byggvarubedömningen håller utbildning
  Byggvarubedömningen är ett frivilligt system som skapats på initiativ av fastighetsägare och byggherrar för att bedöma och tillhandahålla information om miljöbedömda produkter. Byggvarubedömningens bedömningar utgår från s.k. byggvarudeklarationer och nu erbjuds du som byggmaterialproducent en halvdagsutbildning som en guide i hur Byggvarubedömningen kan användas för bedömning av era produkter.Utbildningen hålls under en halvdag där en god genomgång ges av tillvägagångssättet för att skapa byggvarudeklarationer och bedömning av produkter hos Byggvarubedömningen.Utbildningstillfällen:16 oktober12 november28 novemberLäs mer
  Läs hela artikeln »

 • 2013-08-14
  Nordiska ministerrådskonferensen 2013 hålls i Umeå
  Umeå kommun inbjuder tillsammans med Nordiska ministerrådet, Miljödepartementet och Sveriges kommuner och landsting till den nordiska konferensen; Medskapandets konst, den 17-19 september 2013. Konferensen är Nordiska ministerrådets femte konferens om hållbar utveckling.Till konferensen, som äger rum på Folkets Hus i Umeå, väntas ca. 500 deltagare från de nordiska länderna och övriga Europa. Konferensen vänder sig främst till tjänstemän och politiker inom den offentliga sektorn som är engagerade eller intresserade av hållbar utveckling, med extra intresse för något av de sex temaområden som behandlas.Konferensen genomförs på svenska (skandinaviska), engelska och finska och kommer att simultantolkas.Syftet med konferensen är att stärka och vidareutveckla det lokala och regionala arbetet för hållbar utveckling i Norden.Anmälningsavgiften för konferensen är 3 500 kr + moms. I avgiften ingår hela konferensen inklusive alla måltider. Sista anmälningsdag är 21 augusti 2013. Så anmäl dig nu!Mer information hittar du här
  Läs hela artikeln »

 • 2013-07-02
  Byggproduktionsledare för hållbart byggande i kallt klimat utbildas i Umeå
  De kommande åren kommer efterfrågan att vara stor på byggproduktionsledare. Umeå kommun tillsammans med Yrkeshögskolan erbjuder nu därför en unik utbildning med inriktning mot hållbart byggande i kallt klimat.Utbildningen har sin bas på Dragonskolan i Umeå och innebär heltidsstudier under två år. Utbildningen riktar sig till norra Sverige, men praktiken kommer att vara förlagt till branschföretag i hela landet.Efter avslutad utbildning ska du bl.a. ha kompetens inom följande:
  • att leda verksamhet inom bygg- och fastighetssektorn
  • att bygga energieffektivt
  • förändringsbenäget ledarskap
   Utbildningen drar igång den 30 september i år.Läs mer om utbildningen här
  Läs hela artikeln »

 • 2013-07-01
  Hållbara Ålidhem - en "Fågel Fenix" som hyllas i Europa
  Efter den värsta branden i Umeås moderna historia, bestämde sig Bostaden för att satsa hållbart och framtidsorienterat. Resultatet blev Hållbara Ålidhem . Ett bostadsprojekt som har rest sig ur askan likt en Fågel Fenix, och som nu tilldelas det prestigefulla hållbarhetspriset Sustainable Energy Europe Awards 2013. I konkurrens med 224 tävlanden från hela Europa tilldelas nu Bostaden – med projektet Hållbara Ålidhem – utmärkelsen Sustainable Energy Europe Awards 2013 (i kategorin Living ). Utmärkelsen är en del av EU-kommissionens hållbarhetsarbete, och delas ut under Sustainable Energy Europe Week som årligen hålls i Bryssel. Priset i sig uppmärksammar betydelsefulla projekt inom energieffektivisering, förnybar energi och hållbara transporter. Projekten bedöms av en jury med experter som har utsetts av EU-kommissionen.Hållbara Ålidhem Startskottet för Hållbara Ålidhem var i grunden en omfattande brand som drabbade Umeå och stadsdelen Ålidhem julen 2008. Ingen människa skadades men 200 Umeåbor förlorade sina hem. Bostadsbolaget Bostaden valde då – i samarbete med Umeå kommun och energibolaget Umeå Energi – att fokusera på ett nytt, hållbart projekt.Hållbara Ålidhem består idag av fyra hus med totalt 137 lägenheter och en vinterträdgård. Projektet domineras av ett hållbart perspektiv. Här används miljömässiga byggnadsmaterial, en av Sveriges största solcellsanläggningar är under uppbyggnad, och varje hyresgäst kan i realtid se och justera sin energiförbrukning. Allt utan kraftiga hyreshöjningar för de boende.Minskad miljöpåverkan och ökad trivsel Målet med Hållbara Ålidhem är minskad miljöpåverkan men också ökad trivsel. Synpunkter från de boende välkomnas, vilket bland annat resulterat i en vinterträdgård på 150 kvadratmeter. Projektet som helhet står under ständig utveckling och utvärdering:– Bostaden vill verka för en hållbar utveckling i samhället, och projektet är en viktig del i detta. I praktiken gör vi det som är möjligt med dagens teknik. Vi uppnår resultat och utvärderar våra insatser. Och framförallt, vi gör det på ett sätt som är hållbart ekonomiskt även för de boende. I den meningen är vägen också målet, säger Ann-Sofi Tapani, vd på Bostaden som är initiativtagare till projektet.Projektet Hållbara Ålidhem är ett samarbete mellan Bostaden, Umeå Energi och Umeå kommun. Det handlar om att göra stadsdelen tryggare, trivsammare och energisnålare. Läs mer på:  http://www.bostaden.umea.se/hallbara-alidhem/om-projektethttp://www.youtube.com/watch?v=1omqTtSX170
  Läs hela artikeln »

 • 2013-04-29
  Renovering av flerbostadshus från 1950-1975
  De bostäder som byggdes mellan 1950 och 1975 står för mer än hälften av beståndet i Sverige. Över en miljon lägenheter är nu inne i en fas där omfattande renovering behövs. För att genomföra detta på bred front krävs att renoveringarna är välplanerade och åtgärderna kostnadseffektiva.  Svensk Energiutbildning håller nu därför ett seminarie där möjligheter och förutsättningar för att renovera husen kostnadseffektivt systematiskt gås igenom. Under två dagar behandlas olika ämnen som alla är nödvändiga att ha med sig in i ett projekt. Dagarna är fristående och du väljer själv om du vill vara med under båda eller bara en.   Dag 1: Tema arkitektur och bevarandevärde, byggteknik och installationer, fuktsäkerhet  och inomhusklimat.   Dag 2: Tema energieffektivisering och praktikfall.   Renoveringsprojekt berör många aktörer och yrkesgrupper. Svensk Energiutbildning vänder sig till fastighetsägare och fastighetsförvaltare, arkitekter och byggkonsulter, VVS-installatörer och entreprenörer, energiexperter och energikonsulter med flera.Läs mer
  Läs hela artikeln »

 • 2013-04-26
  Nolia Fastighetsmässa 13-14 november
  I höst är det Nolia Fastighetsmässa då fastighetsbranschen står i fokus! Närmare bestämt den 13-14 november 2013. Då öppnar Nolia Fastighet sina portar och välkomnar dig som är i fastighetsbranschen till två givande mässdagar. Här har de bästa i branschen samlats för att möta kunder och kollegor.På mässan visas nya och intressanta produkter upp och det informeras om tjänster som erbjuds. Här ligger fokus på det personliga mötet. Här skapas möjligheter till lönsamma och utvecklande möten.Vi ser gärna att ni som medlemmar i ”Nätverket för hållbart byggande och förvaltande i kallt klimat” är med och gör Nolia Fastighet till något extra. Gå gärna in på http://www.nolia.se/fastighet/ och läs mer.Har ni frågor kontakta Royne Söderström på royne.soderstrom@umea.se eller 070-602 14 26.
  Läs hela artikeln »

 • 2013-04-17
  Svebykurs i hur man avtalar, beräknar och verifierar en byggnads energibehov
  Sveby står för ”Standardisera och verifiera energiprestanda i byggnader” och är en ny branschstandard för byggnaders energianvändning.Kursen går systematiskt igenom alla hjälpmedel som tagits fram i Sveby-programmet. Arbetsmetodiken illustreras i ett par pedagogiska exempel. Här får du ta del av bakgrunden till alla de slutsatser som dragits i programmet och inte minst möjlighet att ställa dina egna frågor.   Kursen vänder sig till aktörer i de olika branscher som berörs av hur byggnaders energiprestanda definieras och verifieras.Läs mer
  Läs hela artikeln »

 • 2013-04-11
  Inbjudan till Boverkets forum för bostadsbyggande
  Hur kan vi få fram fler bostäder? Det är ämnet för Boverkets forum för bostadsbyggande den 26 april i Stockholm.Ta chansen och var med på Boverkets forum som denna gång består av korta föredrag och aktivt engagemang från dig som deltagare i diskussionen om bostadsbyggandet. Forumet är kostnadsfritt så anmäl dig i god tid för att vara säker på att få en plats.Ur programmet
  • Från idé till färdigt hus - dialog om bostadsbyggandet
  • Om regeringens bostadspolitik, civil- och bostadsminister Stefan Attefall
  • Vad gör näringslivet för att öka bostadsbyggandet?
  • Vad gör kommunerna?
  • Vad gör staten?
  Läs mer
  Läs hela artikeln »

 • 2013-03-25
  Vad är hållbara hus?
  Lågenergihus och “gröna hus” som släpper ut låga halter av koldioxid, brukar beskrivas som hållbara. Men hållbarheten kan bestå av så mycket mer. Allt från material som åldras vackert till stora kvarter kan vara exempel på vad du anser vara hållbara hus. Nätverket för hållbart byggande och förvaltande i kallt klimat bjuder in allmänheten och byggbranschen till att skicka in exempel på vad ni anser är hållbara hus. Nätverket kommer sedan att tillsammans med Arkitekthögskolan och Umeå Universitet välja ut ett flertal exempel som kommer att ingå i en bok – Hållbara hus – som publiceras år 2014.Vi vill ha ditt bidrag innan den 1:a maj per e-post till info@hallbarahus.se. Beskriv enkelt varför du anser att detta är ett bra exempel på ett hållbart hus samt kontaktuppgifter så hör vi av oss.
  Läs hela artikeln »

 • 2013-03-12
  Public Lecture: Low Impact Building - Housing using Renewable Material
  Den 14 mars föreläser Tom Woolley om hållbart byggande på Arkitekthögskolan i Umeå.Tid: 14 mars kl. 17.00Plats: UMA AuditoriumKom och lyssna!
  Läs hela artikeln »

 • 2013-02-20
  Information och stöd till SME som vill delta i EU-program inom miljöteknikområdet.
  Håller ditt företag på, eller skulle vilja, utveckla miljöteknikinnovationer och behöver finansiering? Visste du då att det finns pengar att hämta från EU för landsöverskridande projekt?

  För att öka dina chanser att lyckas med ansökan kan Tillväxtverket erbjuda hjälp med att välja rätt EU-program, hitta partners, få stöd vid skrivande av ansökningar och utvärdera din ansökan innan den skickas in.

  Läs mer här.


  Läs hela artikeln »

 • 2013-02-20
  Svensk Energiutbildnings BBR-dag
  Vid årsskiftet infördes nya energikrav vid ombyggnad av befintliga byggnader. Konsekvenserna av detta kan bli stora eftersom energikraven nu kan bli samma vid en ombyggnad som vid nybyggnad. Byggbranchen måste därför nu ta krafttag för att öka energieffektiviteten.

  Hur hanteras frågan i bygglovsprocessen? Var drar man gränserna för vad som är rimligt i ändringsreglerna och hur påverkar de nya kraven val av konstruktions- och tekniklösningar? Detta och annat diskuteras under Svensk Energiutbildnings BBR-dag.

  Arbetar du i byggbranschen och berörs av de nya regelverken? Välkommen att anmäla dig till Svensk Energiutbildnings BBR-dag!

  Läs mer om programmet och hur du anmäler dig här.


  Läs hela artikeln »

 • 2013-01-30
  Missa inte Stora upphandlingsdagen 2013!
  Under denna dag får du möjlighet att lyssna till föreläsningar och seminarier, mingla bland utställare och få information från länets upphandlare om aktuella upphandlingar.

  En livlig diskussion ledd av årets moderator, Sverker Olofsson utlovas också. Nytt för i år är att du som deltagare kan boka ett kortare möte med medlemmarna i Västerbottens Upphandlingsråd, föreläsarna, utställarna och upphandlingscheferna hos regionens offentliga aktörer.

  Plats: Nolia i Umeå
  Tid: 21 februari kl 10.00 - 18.00 (individuella möten från 17.15-18.00)
  Pris: 1 495,- exkl moms

  Anmälanlinda@marklund@ac.cci.se eller 0910-77 08 91
   
  Hela programmet läser du i bilagan, vidarebefordra gärna inbjudan till de kontakter och kollegor du tror kan vara intresserade.


  Läs hela artikeln »

 • 2013-01-28
  Sveriges Byggindustriers Byggardag
  Sveriges Byggindustrier (BI) bjuder in till seminarium med temat Hållbart byggande i världsklass.

  Under dagen diskuteras bl.a. produktivitetsutvecklingen i byggbranschen, projektet Energieffektivt byggande i kallt klimat samt Kulturväven och kvarteret Forsete.

  Tid: Fredag 15 februari 2013 kl. 13.15 - 16.15
  Plats: Umeå Folkets hus, PB-salen

  Anmälan görs till Johan Hallberg, johan.hallberg@bygg.org senast den 7 februari

  Programmet hittar du här.


  Läs hela artikeln »

 • 2013-01-24
  Praktisk tillämpning av Sveby
  Sveby står för "Standardisera och verifiera energiprestanda i byggnader" och är ett branschöverskridande initiativ för att ta fram frivilliga hjälpmedel för att förtydliga och säkerställa hela processen från programkrav till verifierat resultat.

  Internationella och nationella krav på minskad energianvändning leder till ökade behov av kontroll över hur mycket energi en byggnad förväntas använda och sedan faktiskt använder. Nu kommer därför en ny chans att lära sig hur man avtalar, beräknar och verifierar en byggnads energibehov.

  Kursen, som ges vid fyra tillfällen, går systematiskt igenom alla hjälpmedel som tagits fram i Sveby-programmet och arbetsmetodiken illustreras genom pedagogiska exempel. Kursen vänder sig till aktörer i de olika branscher som berörs av hur byggnaders energiprestanda definieras och verifieras, t.ex. fastighetsägare, kommuner, exploatörer, entreprenadföretag och konsulter.

  Läs mer


  Läs hela artikeln »

 • 2013-01-22
  Föreläsning om Gröna hyresavtal
  Den 28 januari anordnar Umoniva en föreläsning med Vasakronans hållbarhetschef Anna Denell om Gröna Hyresavtal. 

   
  Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan, har en bagrund som civilingenjör från KTH och har arbetat i fastighetsbranschen sedan mitten av 1990-talet. 2008 blev Anna Vasakronans miljöchef och hon har sedandess ansvarat för företagets miljöarbete.

  Under 2012 utökades Annas ansvar till att omfatta även andra frågor inom bolagets hållbarhetsarbete. Anna har ett brinnande intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor och deras påverkan på människor, företag och våra samhällen i framtiden.

  Välkomna till denna föreläsning som äger rum måndagen den 28 januari kl. 17.00 i Arkitekthögskolans auditorium. Uminova bjuder på macka och dryck.

  Se inbjudan här.

  Välkomna!


  Läs hela artikeln »

 • 2013-01-14
  Läs slutrapporten för Energieffektivt byggande i kallt klimat
  Projektet energieffektivt byggande i kallt klimat är en mätstudie där 6 nybyggda lågenergihus i Umeåregionen utvärderats. Fyra byggnader är villor och två byggnader är flerbostadshus som är lokaliserade från Sikeå i norr till Nordmaling i söder.

  Byggnaderna har utrustats med trådlös mätutrustning för verifiering av energiprestanda för hela byggnaden och ända ner på komponentnivå. Mätare för fukt och temperatur i luftflöden och klimatskal har också installerats.

  Syftet med studien är att undersöka byggnadernas energiprestanda och vilka risker det finns med att bygga lågenergihus i kallt klimat. Fukt- och temperaturmätningar i konstruktionen visar idag inga tecken på röt- eller mögelangrepp, dock krävs längre mättid i och med att fuktvandring är en långsam process.

  Projektet Energieffektivt byggande i kallt klimat är nu avslutat och slutrapporten kan du läsa här.


  Läs hela artikeln »

 • 2013-01-04
  Se filmen om Hållbara Ålidhem, Nya Geografigränd och Vinterträdgården
  Nu finns filmen om Bostadens projekt Hållbara Ålidhem tillgänglig på youtube.

  Hållbara Ålidhem är Norra Sveriges största lågenergibygge med 137 lägenheter och en energisnål Vinterträdgård på platsen där ett helt kvarter förstördes av en stor brand julen 2008. Projektet omfattar också renovering och takbyte i äldre byggnader med 400 lägenheter för att halvera energiförbrukningen. Inom projektet har dessutom av en av Sveriges största solcellsanläggningar med 3000 kvadratmeter solceller byggts.

  Hållbara Ålidhem är ett nära samarbete mellan Umeå Energi, Bostaden och Umeå kommun där man arbetar för att utveckla Ålidhem till en mer hållbar stadsdel med tryggare och trivsammare miljöer och minskad energiförbrukning. Projektet har fått stöd från Delegationen för hållbara städer.

  Här kan du se filmen på svenska eller filmen på engelska.


  Läs hela artikeln »

 • 2013-01-03
  Inspirationsseminarium om hållbarhetscertifiering av stadsdelar
  Välkomna till Sweden Green Building Councils inspirationsseminarium! Allt fler hus som byggs idag är miljöcertifierade och även hela stadsdelar kan nu hållbarhetscertifieras. Under denna inspirationsdag diskuteras därför miljö- och hållbarhetscertifiering och på vilket sätt detta kan vara intressant för kommuner.

  Certifieringar är ett mycket effektivt sätt att arbeta med hållbar stadsutveckling eftersom metoderna redan är beprövade och kommuner och bostadsbolag slipper skapa egna system och "uppfinna hjulet på nytt". Under dagen informeras om hur miljö/hållbarhetscertifieringar fungerar i praktiken.

  Läs mer om programmet och anmäl dig här.


  Läs hela artikeln »

 • 2012-12-14
  Stadsbyggnadsdagarna 6-7 februari 2013
  Temat för Stadsbyggnadsdagarna är denna gång hållbarhet, med fokus på hur man ska tänka kring befintliga strukturer. Framtidens stad består ju inte bara av nyplanerade områden utan även av befintlig bebyggelse. Hur ska man tänka och göra för att få våra städer att bli mer hållbara ur alla aspekter; social, ekologisk och ekonomisk?

  Stadsbyggnadsdagarna tar upp flera olika aspekter på temat stadsbyggnad. För att uppnå en hållbar stad krävs samverkan mellan olika kompetenser. Därför riktar sig dessa dagar till Dig som arbetar med, eller är intresserad av bland annat stadsbyggnad, arkitektur, trafik och miljöfrågor på olika sätt.

  Läs mer om Stadsbyggnadsdagarna här


  Läs hela artikeln »

 • 2012-10-31
  Utbildningar i miljöcertifiering
  Sweden Green Building Council håller utbildningar i miljöcertifieringssystemen Miljöbyggnad, GreenBuilding, BREEAM© och LEED®. Fortfarande finns lediga platser på flera av utbildningarna som går före årsskiftet, exempelvis hålls en grundkurs i certifieringssystem den 4 december i Stockholm.

  Grundkursen går igenom Miljöbyggnad, EU GreenBuilding, BREEAM och LEED — de fyra mest använda systemen i Sverige idag —  vad dessa innebär, vad de har för skillnader och likheter, när de är bäst lämpade att användas samt hur certifieringsprocessen fungerar.

  Så anmäl dig idag och vidareutbilda dig inom miljöcertifiering — en bra grund för en framtid där hållbart byggande ligger i fokus!

  Läs mer


  Läs hela artikeln »

 • 2012-10-29
  Arena Hållbar Stad - Göteborg 6-8 november
  I december 2012 slutför Delegationen för hållbara städer sitt uppdrag och Naturvårdsverkets stödsystem LIP och Klimp, där staten satsat 5,5 miljarder kronor, slutrapporteras.

  Den 6-8 november arrangerar därför Delegationen för hållbara städer, Naturvårdsverket, Vinnova och Mistra Urban Futures konferensen Arena hållbar stad där många av projekten som har fått stöd medverkar. Goda exempel, resultat och erfarenheter kommer då att visas upp och diskuteras. Vinnova och Mistra Urban Futures redovisar också sina satningar på hållbara städer och en av de frågor som kommer att diskuteras är vilken betydelse de statliga satsningarna haft.

  Läs mer om konferensen och hur du anmäler dig här.


  Läs hela artikeln »

 • 2012-10-24
  Seminariedag kring hållbar upphandling
  Den 22 november arrangerar Länsstyrelsen tillsammans med Nenet, Region Västerbotten, Umeå kommun och Miljöstyrningsrådet en seminariedag om möjligheterna för offentliga organisationer att ställa krav på hållbarhet vid upphandling. Under dagen diskuteras bl.a. hur den offentliga sektorn kan visa vägen mot en bättre miljö.

  Miljöstyrningsrådet är regeringens expertorgan inom miljöanpassad och hållbar upphandling och kommer bl.a. att berätta om det stöd som finns i form av Miljöstyrningsrådets upphandlingsverktyg. Fokus under efetrmiddagen kommer att ligga på upphandling av hållbara transporter, livsmedel, hållbart byggande samt energieffektiva produkter och LCC.

  Tid: 22 november 2012, kl. 9.00-16.30
  Plats: Nolia, Signalvägen 3, Umeå

  Läs hela programmet och hur du anmäler dig här.


  Läs hela artikeln »

 • 2012-10-09
  Europas mest avancerade träarkitektur
  Byggbranschen i världen börjar inse värdet av trä, en förnyelsebar resurs som växer precis utanför ytterdörren. Trä pånyttföds varje dag i form av produkter som vi bara kunde drömma om för 100 år sedan. Vilken roll har träet i hållbar arkitektur, industri, vetenskap, ekonomi och samhällsplanering? Låt oss reda ut processen från träd till byggnad!

  Den 21-22 november arrangerar Trästad 2012 och Arkitekthögskolan i Umeå i samarbete med Umeå, Skellefteå och Växjö stad en internationell konferens med temat avancerad träarkitektur. Missa inte detta!

  Läs mer


  Läs hela artikeln »

 • 2012-09-21
  Building Sustainability Sweden 2012 - Kistamässan
  Kraven på hållbarhet och miljöhänsyn blir att större i byggbranschen. Omställningen vi står inför är enorm. Hållbarhet kommer att vara en viktig komponent vid nybyggnation och även gamla lägenheter byggda under miljonprogrammet håller nu på att hållbarhetsanpassas.

  Denna omställning påverkar hela Sverige, dels medborgarna, men också hela byggbranschen och kanske främst personer yrkesverksamma inom stadsplanering, arkitektur och miljöfrågor i allmänhet. Därför arrangerar nu Sweden Green Building Council tillsammans med Stockholm stad konferensen; Building Sustainable Sweden 2012 den 18-19 oktober. Som medarrangörer står Delegationen för hållbara städer och Energimyndigheten.

  Läs mer


  Läs hela artikeln »

 • 2012-09-17
  Grundkurs i energiberäkning vid nybyggnad och energieffektivisering
  Vid tre tillfällen under hösten håller Svensk Energiutbildning en kurs kring det praktiska arbetet med att beräkna byggnaders energianvändning. Kursen behandlar dels hantering av indataformulär och programkommandon, och ger dels kunskap om hur man skapar en beräkningsmodell som överensstämmer med den verkliga byggnaden och dess förutsättningar.

  Under kursen görs energiberäkningar för såväl nybyggnation som för energieffektivisering av befintliga byggnader. Kursen behandlar både bostadshus och enklare lokalbyggnader.

  Kursen pågår under två dagar och ges i datasal. Avsnitt med föredrag varvas med egna övningar vid datorn. Energiberäkningsprogrammet som används är VIP Energy, men kring varje arbetsmoment förs ett programoberoende resonemang. I kursavgiften ingår programlicens för en månads användning efter kurstillfället.

  Kursen vänder sig till dig som är nybörjare eller har begränsad vana av energiberäkning.

  Läs mer


  Läs hela artikeln »

 • 2012-09-17
  Att lyckas med innemiljöutredningar
  Var med på höstmöte om innemiljöutredningar den 23 oktober! Syftet med dagen är öka kunskapen om utredning av innemiljöproblem. Under dagen berättar beställare, hälsovården och utredare om sina erfarenheter av att utreda en problembyggnad. Från problem och utredning till analysbeställning och åtgärder.

  Konsulter berättar om lokala projekt där bl.a. kartläggning av CO2-utsläpp från ingående byggmaterial är i fokus. Platsbesök görs vid några av Umeås senaste byggprojekt; Konstnärligt Campus och Sandåkern.

  Inbjudan till höstmötet finner du här.

  Detaljerat program finns här.


  Läs hela artikeln »

 • 2012-09-05
  Hållbarhetscertifiering av stadsdelar - workshop i Malmö
  Den 2 oktober bjuder Malmö stad, Sweden Green Building Council och Delegationen för hållbara städer in dig som arbetar hos en kommun eller som byggherre till en workshop i Malmö. Information kommer bl.a. att ges om pågående projekt där områden hållbarhetscertifieras. Malmö stad, Diligentia och PEAB delar med sig av sina erfarenheter från certifieringsarbetet av Masthusen och Varvsstaden och kommunens hållbarhetsarbete inom Västra hamnen.

  På eftermiddagen berättar Norrköpings kommun, Östersunds kommun och NCC om projekt som eventuellt ska hållbarhetscertifieras och lyfter frågor som är intressanta både ur kommuners och byggherrars perspektiv.

  Diskussioner kommer också att hållas i mindre grupper om vad som bör utredas inför framtagandet av den svenska manualen.

  Se programmet och anmäl dig här.


  Läs hela artikeln »

 • 2012-08-22
  Delrapport färdig för projektet Energieffektivt byggande i kallt klimat
  En delrapport har under våren tagits fram för projektet Energieffektivt byggande i kallt klimat. Projektet är ett samarbete mellan Umeå kommun, Umeå universitet och marknadsaktörer i Umeåregionen.

  I projektet har fyra enfamiljshus samt två flerbostadshus uppförts, alla i syfte av att vara lågenergihus. I två av husen har utbildning med hantverkare och arbetsledning genomförts inom projektets regi med fokus på fukt och andra nyckelfaktorer. I byggnaderna pågår ett omfattande mätprogram för utvärdering av fuktnivå på olika djup i klimatskärmen, energianvändning för värme, tappvarmvatten och verksamhetsenergi.

  Intentionen med utvärderingsprojektet är förutom att verifiera funktioner och energiprestanda även att främja en kvalitetssäkring av byggprocessen vid uppförandet av energieffektiva hus samt fungera som riktningsgivare och inspiration för framtida satsningar på energieffektivt byggande i kallt klimat.

  Delrapporten ger en översiktlig nulägesbeskrivning av mätresultaten i respektive hus. Projekterat energibehov och antagna indata som använts vid energiberäkningar jämförs med uppmätt energianvändning i respektive hus.

  Här kan du läsa hela rapporten.

  Mer information om projektet finns också på kommunens hemsida.


  Läs hela artikeln »

 • 2012-08-15
  Seminarium om praktisk hantering av nya energikrav
  Svensk Energiutbildning håller under hösten tre BBR-dagar till följd av de nya regler som infördes för ändring av byggnad och ombyggnad vid årsskiftet och som kommer att tillämpas fullt ut från och med nästa år. De nya reglerna innebär att arbetet med energieffektiva lösningar kommer att bli än mer viktigt, även vid ombyggnad.

  Under dagen gås energirelaterade frågor i regelverket igenom och förklaras. Hur de nya reglerna hanteras i bygglovsprocessen tas också upp liksom hur de hårdare kraven påverkar valet av konstruktions- och tekniklösningar. Avslutningsvis diskuteras hur byggnadens energibehov beräknas och verifieras genom mätning.

  Tid och plats: 4 oktober Göteborg, - 5 oktober Malmö, 9 oktober Stockholm

  Läs mer


  Läs hela artikeln »

 • 2012-08-01
  Sweden Green Building Council släpper höstens kurser!
  Som ansvarig för hanteringen av de två vanligaste certifieringssystemen på den svenska marknaden, Miljöbyggnad och GreenBuilding, och drivande i arbetet med att anpassa BREEAM och LEED till svenska förhållanden kan Sweden Green Building Council (SGBC) erbjuda dig kompletta och uppdaterade utbildningar i miljöcertifieringssystem.

  SGBC erbjuder dels en allmän grundkurs (A-kurs) i samtliga fyra certifieringssystem, dels certifieringsförberedande baskurser i Miljöbyggnad, GreenBuilding, LEED och BREEAM samt certifieringskurser i Miljöbyggnad. Även en assessorsutbildning i BREEAM finns tillgänglig.

  För företag och kommuner erbjuds också skräddarsydda utbildningar efter behov.  

  Mer om utbildningarna och information om samtliga utbildningstillfällen hittar du påwww.sgbc.se

  Kurser i miljöcertifiering blir snabbt fullbokade — så boka din utbildning redan nu!


  Läs hela artikeln »

 • 2012-07-02
  Arkitektoniska kvaliteter i boendet
  Finns det hus som håller längre och åldras vackrare än andra? Vissa hus klarar bättre än andra när byggnadens beständighet, funktion och andra arkitektoniska kvaliteter sätts på prov. Exempel där byggnader inte tål att åldras eller som är svåra att restaurera är dock kanske det vi oftast kommer ihåg.

  I studien Arkitektoniska kvaliteter, genomförd av Peab Sverige AB tillsammans med Umeå universitet, analyseras betydelsen av arkitektoniska kvaliteter när hus tas i bruk och hållbara hus, där det funktionella och praktiska samverkar med det hållbara, beskrivs. Genom att använda begrepp som materialens patina, platsens disposition och rummens generalitet, tydliggörs hur de arkitektoniska kvaliteterna är särskilt betydelsefulla i förvaltningsskedet.  

  I studien ingår undersökningar av totalt sex olika bostadsområden belägna i Göteborg, Stockholm och Umeå. Bostäderna i urvalet är hyres- och bostadsrättslägenheter i flerbostadshus. Studien har genomförts med två olika metoder:

  • Kvalitativa intervjuer, en modifierad GT-metod, med boende och byggbranschfolk
  • Enkät till de boende, en modifierad CV-metod, om boendes värdering av arkitektoniska kvaliteter

   
  Studierna visade att det finns ett behov att studera arkitektoniska kvaliteter när husen tagits i bruk. Intervjuerna gav kunskap om arkitektoniska kvaliteter som attraherar boende och byggbranschfolk samt om och hur dessa kvalitetsmått kan värderas i monetära termer.

  Sammantaget har undersökningen visat att:

  • Det finns ett behov att studera arkitektoniska kvaliteter när husen tagits i bruk
  • De boende bedömer de arkitektoniska kvaliteterna rummens generalitet, materialens patina och platsens disposition som betydelsefulla för trivsel och värderar och graderar dessa som viktiga
  • Det går att bedöma och mäta arkitektoniska kvaliteter i monetära termer

  Läs hela artikeln »

 • 2012-06-29
  Läs Nätverkets nyhetsbrev!
  Årets andra nyhetsbrev sammanfattar Storforum den 31 maj och berättar vad som i övrigt händer i Nätverket. Datumet för nästa Storforum är satt till den 19-20 september och kommer då att slås ihop med avslutningskonferensen för Trästad 2012. Boka in detta redan nu!

  Här kan du läsa nyhetsbrevet.


  Läs hela artikeln »

 • 2012-06-26
  Sveriges Byggindustrier medverkar under Almedalsveckan
  Sveriges Byggindustriers program för Almedalsveckan är nu färdigt. Sveriges Byggindustrier arrangerar eller medverkar i seminarier alla dagar måndag till fredag. Programmet är dock preliminärt och uppdateras kontinuerligt på Sveriges Byggindustriers hemsida.  
  Läs hela artikeln »

 • 2012-06-08
  Building Sustainability Sweden 2012
  Den 18-19 oktober bjuder Sweden Green Buildning Council in till "Buildning Sustainability Sweden 2012", en tvådagars internationell konferens i Stockholm. Under konferensen jämförs internationella topp-exempel på hållbart byggande och hållbara initiativ med svenska exempel, vilket ger de medverkande chansen att aktivt jämföra olika exempel och diskutera de senaste trenderna. Registrering kommer att bli möjlig på Sweden Green Building Councils hemsida inom kort.

  Läs mer här.


  Läs hela artikeln »

 • 2012-06-07
  Seminarier om modern träbyggnadsteknik i Almedalen
  Under Almedalsveckan anordnar Trästad 2012 tillsammans med Sveriges Träbyggnadskansli tre seminarier om modern träbyggnadsteknik. Seminarierna hålls på restaurang Kalas, Skeppsbron 8 i Almedalen. Mingel på kvällen den 3:e juli och tre seminarier den 4:e juli.

  Se inbjudan här.


  Läs hela artikeln »

 • 2012-05-08
  Kom och lyssna på Umeå universitets nätverk för klimatforskning på världsmiljödagen den 5 juni
  Under en förmiddag hålls en rad populärvetenskapliga presentationer på Umeå universitet. Deltagandet är kostnadsfritt och ingen anmälan krävs.

  Tid: På världsmiljödagen den 5 juni 2012 kl. 9.00 - 12.30.
  Plats: Hörsal D, Lindellhallen, Umeå Universitet

  Se hela programmet här.


  Läs hela artikeln »

 • 2012-05-04
  Seminarium: "Kommunernas energikrav i byggandet - hinder eller möjlighet?"
  Fortsatt energieffektivisering och innovation i byggsektorn är en viktig del för att uppnå nationella och lokala klimatmål och ett konkurrenskraftigt byggande. Kommunerna ställer därför ofta ambitiösa energikrav i byggandet. Samtidigt finns en strävan att underlätta för ett ökat bostadsbyggande och kritik riktas mot kommunernas alltför ambitiösa energikrav och att dessa inte är likartade över landet.
   
  Hur kan vi verka för både klimatmål och ökat bostadsbyggande?

  Detta diskuterades under ett frukostseminarium hos SKL den 4 maj i Stockholm. Seminariet finns också tillgängligt på webben i efterhand.
  http://www.skl.se/vi_arbetar_med/tillvaxt_och_samhallsbyggnad/webbtv_ts


  Läs hela artikeln »

 • 2012-04-23
  Seminarium om tillgänglighet
  Den 22 maj bjuder IQ Samhällsbyggnad in till ett seminarium om tillgänglighet. Vid detta tillfälle belyses brukarperspektivet, strategier och forskning samt vilka möjligheter som finns att söka forskningsstöd för innovationsprojekt. Dagen erbjuder också möjligheter att knyta nya kontakter och nätverkande.

  Under seminariet, Goda exempel på innovation för tillgänglighet i byggd miljö, diskuteras bl.a. frågan; Hur kan innovationer och innovativa arbetssätt förbättra tillgängligheten? Regelverkets möjligheter undersöks också närmare och möjligheten finns att ställa frågor.

  Talare under dagen är representanter från genomförda tillgänglighetsprojekt, forskare, brukare, Boverket och VINNOVA.

  Kom och inspireras!

  Tid: Tisdag 22 maj kl. 12.45 - 18.00
  Plats: Hotel Skeppsholmen, Gröna gången 1, Stockholm

  Inbjudan, mer information om programmet och hur du anmäler dig hittar du här.


  Läs hela artikeln »

 • 2012-03-29
  Svensk Energiutbildning håller BBR-dag i Umeå
  Från och med nästa år tillämpas de nya energikraven vid ändring av byggnad och ombyggnad fullt ut vilket kommer att kräva nya energieffektiva lösningar och ett större engagemang från byggbranschen.

  Den 9 maj håller därför Svensk Energiutbildning en BBR-dag där energirelaterade frågor i regelverket gås igenom och förklaras. Hur  frågan hanteras i bygglovsprocessen kommer också att diskuteras liksom metoder och teknik för hur byggnaders energibehov beräknas och mäts.

  Tid: Den 9 maj kl 9-16.
  Plats: Umeå Folkets Hus

  Se programmet och läs mer om hur du anmäler dig här.


  Läs hela artikeln »

 • 2012-03-20
  Peab bygger energisnålt
  På Östteg vid Umeälven bygger Peab just nu sitt nya regionkontor. Kontorshuset beräknas vara inflyttningsklart  den 1 augusti i år och är ett av de första i Sverige av lågenergityp.

  Läs mer om Peabs nya kontorshus här.   


  Läs hela artikeln »

 • 2012-03-14
  Lansering av ny insats för miljöteknik i tidiga skeden
  Bygginnovationen och VINNOVA bjuder nu in till lanseringen av sin satsning på främjande av svensk miljöteknikexport. Tanken är att små och medelstora företag ska få draghjälp av större aktörer att testa eller vidareutveckla teknik i tidiga skeden. I samarbete med miljöteknikutställningen 100Hus skapas en mötesplats mellan leverantörerna, beställarna och användarna av framtidens miljötekniklösningar.

  Mer om programmet och hur du anmäler dig hittar du här.

  Lanseringen sker den 3 april kl 12.00-15.00 på 100Hus, på Taket, Hornsgatan 4 i Stockholm.

  Anmäl dig senast den 28 mars!


  Läs hela artikeln »

 • 2012-03-14
  Uppskattat Storforum om fastighetsutveckling och miljonprogram
  Besökarna till årets första Storforum var många. Intresset var stort för för de föreläsare som bjudits in, bl.a. Tomas Alsmarker från Tyréns och Saga Ekelin från WSP och BeBo. Temat denna gång var Fastighetsutveckling och miljonprogram och deltagarna gavs också möjligheten att diskutera med varandra vilka projekt som vore möjliga att samverka kring när det gäller energieffektivisering och hållbart byggande.

  Vill du veta mer om vad Storforum handlade om? Titta gärna igenom presentationerna som visades under dagen, du hittar dem här på sidan, under Dokument.


  Läs hela artikeln »

 • 2012-02-23
  Stort intresse för Umeås hållbarhetsarbete
  Den 6-10 februari var Royne Söderström från Kompetensspridning i Umeå AB i Ottawa för att knyta kontakter med Kanadensiska städer.

  Huvudfokus var hållbara städer utifrån perspektivet hållbart byggande och infrastruktur. Fjärrvärmesatsningar och utbyte kring bioenergiområdet ses särskilt som tänkbara affärsområden. Några av de  Umeåföretag som bedöms ha störst möjligheter till affärer i nuläget är Mittel, BioEndev, Två Punkt Noll, Umeå Energi, Sorubin och Hybricon samt konsultföretagen Esam och Tyréns.

  Paneldebatt med Nordisk panel 
  Veckan avslutades med en Nordisk Paneldebatt där Royne Söderström också medverkade. De drygt 500 åhörarna bestod av representanter från kanadensiska kommuner, energibolag och konsulter. Mottagandet blev mycket positivt.

  — Nu gäller det bara att vi lyckas ta denna möjlighet vidare och att vi skapar affärer för Umeåföretagen. Det är hårt och fokuserat arbete som gäller om vi ska lyckas, säger Royne Söderström


  Läs hela artikeln »

 • 2012-02-21
  Medlemmarna tycker till
  Under januari och februari gavs länkarna i Nätverket tillfälle att under fem frukostar komma med  förslag på aktiviteter inom Nätverket som kan skynda på utvecklingen mot ett hållbart byggande och förvaltande. Deltagarna fick också delge sina synpunkter kring vilka frågor som bör diskuteras mera samt hur de tycker att Nätverket kan bidra till detta.

  Några av synpunkterna som medlemmarna tycks vara eniga om handlar om att det finns stora glapp mellan beslut och verklighet, att kravställan i upphandlingar är ett ämne som behöver diskuteras mera samt att mer uppföljning och utvärdering av projekt är nödvändigt.

  Läs mer om vad som framkom under Nätverksfrukostarna här.


  Läs hela artikeln »

 • 2012-02-02
  Seminarium med forskningsresultat från CERBOF 

  Incitament för Energieffektivisering av byggnader — vad krävs?

  Tid: Tisdag 7 februari, kl. 08.30 - 12.00
  Plats: Piperska Muren, Scheelegatan 14 Stockholm

  Energieffektivisering av både flerbostadshus och småhus är många gånger ett ekonomiskt snarare än ett tekniskt problem. Inom ramen för fyra CERBOF-projekt har vissa slutsatser kunnat dras kring vilka incitament som finns och vilka som måste till för att betydande energieffektiviseringar ska bli ekonomiskt rationella — för flerbostadshus, småhus och lokaler. Till incitament knyts närliggande frågor om affärsmodeller, organisation och kunskapsspridning.

  Med anledning av detta bjuder IQ Samhällsbyggnad (kansli för CERBOF) in till seminarium där avslutade projekt presenteras och diskuteras tillsammans med deltagare från samhällsbyggnadssektorn.

  Läs mer och anmäl dig här.


  Läs hela artikeln »

 • 2012-01-23
  Byggardag 2012 i Skellefteå
  Den 17 februari 2012 inbjuder Sveriges Byggindustrier (BI) till ett seminarium med temat "Hållbart samhällsbyggande i världsklass" riktat till dess medlemmar och branschfolk. Seminariet behandlar bl.a. BI`s strategier för en attraktiv bransch, andra delar handlar om att bygga med förnyelse samt byggande och utveckling i Skellefteå.

  Tid: Fredag 17 februari 2012 kl 13.00-16.15
  Plats:Skellefteå Stadshotell

  Se inbjudan med programmet här!

  Hur du anmäler dig ser du här. Sista anmälningsdag är 3 februari!


  Läs hela artikeln »

 • 2012-01-20
  Bra betyg för Nätverket
  Koordinatorerna för projektet LÅGAN (Program för byggnader med mycket låg energianvändning) besökte den 11-12 januari Umeå för en nätverksträff och erfarenhetsutbyte. Åsa Wahlström, koordinator för LÅGAN ger Nätverket ett mycket bra betyg och säger:

  "Det var verkligen roligt att se hur aktiva ni är i Umeå och råder ingen tvekan om att ni är proffs på att arrangera intressanta studiebesök."

  Den första dagen berättade Åsa vad som händer inom LÅGAN och Pär Åhman från Svenska Byggindustrier berättade om deras arbete med lågenergibyggnader. Därefter fick besökarna en genomgång av Nätverket för hållbart byggande och förvaltande i kallt klimat och en presentation av det arbete som bedrivs i Umeå. Även Nätverket i Norrbotten med sin satsning Furunäset i Piteå samt Energihusets byggnätverk i Uppsala presenterade sig.

  Dag 2 gjordes ett antal studiebesök till olika byggprojekt runt om i Umeå, bl.a. Skanskas hus på Gimonäs och Hållbara Ålidhem.

  En sammanfattning av LÅGAN-träffen ser du här.


  Läs hela artikeln »

 • 2011-12-21
  Årets sista nyhetsbrev
  Nu kan du läsa årets sista nyhetsbrev med bl.a. sammanfattningar av storforumet den 11 november, studieresan till Österrike och Tyskland i månadsskiftet oktober/november och seminariet om hållbarhetscertifiering av stadsdelar den 5 september.

  Nyhetsbrevet hittar du här.


  Läs hela artikeln »

 • 2011-11-24
  500 nya nära-noll-energihus
  Energimyndigheten anser att fler demonstrationsbyggnader behövs för att visa hur man bygger nära- noll-energibyggnader (NNE-byggnader), därför förbereds just nu ett program där 500 demonstrationsbyggnader ska byggas runt om i landet.

  Alla nödvändiga beslut är ännu inte fattade, men Energimyndigheten hoppas kunna ta emot ansökningar under nästa år. Projektet är ett av de större och mest långsiktiga för Energimyndigheten och målet med projektet är att visa hur man bygger energieffektivt inför år 2020 då EU:s mål, en energieffektivisering på 20 procent i bebyggelse, ska nås.

  Läs hela artikeln här


  Läs hela artikeln »

 • 2011-11-18
  Välkommen till SolEl seminarium!
  Missa inte tillfället här i norr, när det tillämpade solcellsprogrammet SolEl 08-11 i samverkan med Nenet och Länsstyrelsen Västerbotten bjuder in till SolEl seminariet.

  Tid: Tisdag 29 november 10.00-15.30
  Plats: Clarion Hotel Uman, Umeå. 

  Se programmet här!

  Du anmäler dig genom att mejla in denna anmälningstalong senast 21/11 till Maria Forsberg, Nenet, maria@nenet.se


  Läs hela artikeln »

 • 2011-11-01
  Inbjudan till frukostseminarium
  Tisdagen den 29 november inbjuder Hifab till frukostseminarium med temat "Miljöstyrning av byggprojekt - finns det ett behov av miljöstyrning och vilka drivkrafter, metoder och potential finns för detta?" Ta chansen att medverka, Hifab bjuder på frukostbuffé!

  Programmet hittar du här


  Läs hela artikeln »

 • 2011-10-24
  Seminarium om miljöklassning av byggnader
  LINK arkitektur önskar Er varmt välkommen till seminariet "Miljöklassning av byggnader — mycket miljö för pengarna?" tisdagen den 15 november kl 13.30-15.30 i Folkets Hus, Umeå.

  LINK arkitekturs miljöchef Inger Andresen föreläser och diskuterar bland annat frågor som: Vilka konsekvenser innebär det att gå över till mer omfattande system såsom BREEAM och LEED? Vad krävs av de olika aktörerna i byggprocessen? Är byggbranschen redo att ta dessa system i bruk? Vilka erfarenheter har gjorts i Norge? Föreläsningen pågår i cirka 45 min med efterföljande fikapaus och utrymme för diskussion och frågor.

  Läs mer här


  Läs hela artikeln »

 • 2011-10-24
  Seminarium 9 november - Hur påverkas vi av vår inomhusmiljö?
  Vi människor tillbringar ungefär 90 % av vår tid inomhus, men hur påverkar inomhusmiljön oss?Under en heldag i november erbjuds alla, som är intresserade, ett unikt tillfälle att lära sig mer om kopplingen mellan byggnader, luftkvalitet och hälsa.

  Läs mer här.


  Läs hela artikeln »

 • 2011-08-24
  EU-kommissionen föreslår energibesparingsåtgärder
  Nya beräkningar visar att EU inte kommer att nå målet att minska sin energiförbrukning med 20 procent till 2020, därför förslår EU-kommissionen nu energibesparingsåtgärder för alla sektorer i ekonomin. De ska få EU på rätt väg mot 2020-målet igen. (Källa: MiljöRaporten Direkt)

  Läs mer om vad förslaget innebär här


  Läs hela artikeln »

 • 2011-06-28
  10 år med passivhus i Sverige
  Hur klarar sig Sveriges första passivhus energimässigt efter 10 års drift? Bra, visar en ny rapport från SP som arbetar med att stödja byggsektorn i processen att producera energieffektiva byggnader med god innemiljö.

  SP har med finansiering från Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, Västra Götalandsregionen och företagen inom FoU-Väst följt upp Sveriges första passivhus i Lindås utanför Göteborg. Resultaten visar att de efter 9-10 års drift fortfarande har mycket låg energianvändning och samma goda lufttäthet som då husen var nya. De intervjuade husägarna är i det stora hela mycket nöjda med innemiljön och den låga energianvändningen.

  – Uppföljning och utvärdering av nya energieffektiva byggnader är jätteviktigt. De företag som först tar till sig erfarenheter och kunskaper kring drift och teknik från tidigare projekt kan skaffa sig ett försprång på marknaden. Och en större andel energieffektiva byggnader är nödvändiga för att vi ska lyckas med klimatarbetet, säger Sören Kviberg, ordförande i Västra Götalandsregionens miljönämnd.

  Lär mer här!


  Läs hela artikeln »

 • 2011-06-06
  Läs nyhetsbrev nr 2!
  Nu kan du läsa vad som hände på vårens Stororum som gick av stapeln den 20 maj.

  Lärorika exempel från Österrike, mätningar av lågenergihus, hållbara kalkyler, gröna anbud och finansiering. Allt var inslag i Storforum den 20 maj, som i vanlig ordning
  var välbesökt.

  Läs mer här!


  Läs hela artikeln »

 • 2011-04-19
  Nätverkets erfarenheter sprids i Sverige!

  Samsyn och gemensamma mål bidrar till hållbar utveckling.

  Hållbar utveckling är ett känt och vanligt begrepp. Men begreppet saknar innebörd ifall vi i vardagen inte tar ett personligt ansvar, ser till att det leder till ett agerande och en rad aktiviteter som tillsammans leder till en hållbarare utveckling.

  I det aktuella numret av posttidningen Näringsliv berättar medlemmarna i Nätverket om sitt arbetet för att driva på utveckling av hållbart byggande och förvaltande.  Du kan hitta Affärstidningen på Sveriges flygplatser och onlineversionen hittar du I länken här nedan.

  Tidningen Näringsliv, nr 2 2011. Läs mer här!


  Läs hela artikeln »

 • 2011-04-13
  Välkommen tll vårens Storforum 20 maj

  Vad gör vi med alla hus som redan är byggda? Vad kan vi lära av Österrike? Finns det några bra verktyg att använda för att räkna ut effekterna av ombyggnationen? Hur kan man tänka klimatbelastning redan vid anbudet? Hur kan ombyggnationen finansieras?

  Kom med på vårens Storforum och du får också en uppdatering av nätverkets arbete, medlemmarnas projekt och om höstens studieresa. Vi lovar också intressanta diskussioner med alla andra som också tar chansen att vara med på detta kostnadsfria arrangemang som är öppet för alla!

  Tid: 20 maj  2011, 09.00 – 16.00 Plats: Kommunfullmäktigesalen Stadsbiblioteket
                                                                                              

  Läs programmet här!

  Varmt välkomna!

  Anmäl dig senast den 16 maj till
  info@hallbarahus.se


  Läs hela artikeln »

 • 2011-03-25
  Inbjudan till utbildning - Byggnader med låg energianvändning
  Nätverket för hållbart byggande och förvaltning bjuder in till en tredagars utbildning där teori och praktiska moment varvas. Utbildningen sker i samverkan mellan några av Nätverkets medlemmar och är en del av satsningen; Från ord till handling.

  Kurstid är 6-8 maj. Målgrupp är hantverkare och arbetsledare inom bygg, el och VVS.

  Läs mer här!


  Läs hela artikeln »

 • 2011-03-22
  Umeå deltar i nationellt samarbete för hållbara städer
  För att svenska stadsdelar ska kunna bli socialt och miljömässigt hållbara krävs större samordning mellan stat, kommun och privata intressenter. Nu har 22 samhällsaktörer börjat skapa ett gemensamt sätt att arbeta. Ett första steg på vägen är att utvärdera internationella system för hållbarhetscertifiering av stadsdelar och föreslå hur de kan utvecklas och införas i Sverige.

  ”Umeå kommun vill vara med och driva det hållbara samhällsbyggandet framåt. Vi har mycket att erbjuda och att lära av andra städer, både nationellt och internationellt.  Vi är övertygade att detta kommer ge inspiration och idéer, så att vi kan bli vassare när nya områden planeras”, säger Royne Söderström, Kompetensspridning i Umeå AB.

  Läs hela pressmeddelandet här


  Läs hela artikeln »

 • 2011-03-18
  Energieffektivt byggande presenteras på CERBOF-dagen
  Den 14 april i Stockholm är det CERBOF dag i Stockholm. CERBOF står för "Centrum för Energi- och Resurseffektivitet i Byggande och Förvaltning". Christer Johansson kommer att presentera exempel och erfarenheter av energieffektivt byggande i kallt klimat från Umeå
  Läs mer!
  Läs hela artikeln »

 • 2011-03-18
  Vad hände på Trästadsriksdagen den 8 mars 2011
  Läs rapporten från två av Nätverkets medlemmar!

  Läs mer!


  Läs hela artikeln »

 • 2011-03-18
  Norrlands första offentliga passivhus med ny byggteknik
  Första bygget blir Hedlundaskolan, den nya förskolan och pedagogiska utvecklingscentrumet Idéan ska samlas på ett ställe i framtiden och utgöra en inspiration, en spjutspets och ett kompetenshöjande centrum inom områdena genus, mångfald och modersmål.

  Läs mer!


  Läs hela artikeln »

 • 2011-03-15
  Nyhetsbrev från Nätverket
  Här kommer Nyhetsbrevet nr 1 2011 från Nätverket för hållbart byggande och förvaltande! I detta nummer kan du läsa om vad som hände den 24 februari då Nätverket träffades på Umeva och om träffen med Sveriges Byggindustrier den 25 februari.

  Här hittar du nyhetsbrevet!


  Läs hela artikeln »

 • 2011-02-25
  Studieresa planeras till hösten
  Vårens studieresa är framflyttad. Vi har några intresserade som skulle kunna åka på den planerade studieresan i april men vi har valt att skjuta på resan för att fler ska få möjlighet att ta del av det intressanta programmet. En större grupp kan också under resans gång hinna diskutera med representanter för fler länkar hur det vi lär oss på resan ska kunna realiseras hos oss.

  Nu letar vi datum för höstens studieresa för att kunna boka om de kunniga guiderna som vill visa oss runt i Europa och för att snabbt komma ut med nya dagar för att ni ska kunna förbereda för er medverkan!

  Här är den planerade studiresan:

  Nätverket för hållbart byggande och förvaltande kallt klimat beger sig nu för första gången iväg på en gemensam studieresa.

  Vi åker från Umeå, mellanlandar i Stockholm och åker vidare till Österrike, Schweiz och Tyskland. Hemresan till Umeå går från södra Tyskland. På vägen kommer vi att få ta del av en hel mängd intressanta studieobjekt men också möta väldigt duktiga guider. De studieobjekt vi kommer att ta del av är kunskap som ligger i ”framkant” och möter vår vision om att Umeåregionen skall bli världsledande för hållbart byggande och förvaltande i kallt klimat. Resan kommer att innehålla projekt som berör områdena förvaltning, byggande och planering vilket gör att alla länkar i vår medlemskedja kan få ut mesta möjliga av resan. Det finns också en möjlighet att välja ut de delar man vill ta del av.


  Läs hela artikeln »

 • 2011-02-17
  Unikt passivhus i Umeå
  Sveriges första miljöcertifierade passivhus ska byggas i Umeå och det görs av framtidens branschfolk: eleverna vid Dragonskolans byggprogram. Sweco Umeå leder projektet.

  Målet är alltså att uppföra ett passivhus. Enkelt uttryckt är det en välisolerad byggnad med maximal energieffektivitet. Uppvärmningen klaras till stor del med den energi som redan finns i huset. En förutsättning för att klara detta är att undvika köldbryggor, alltså möjligheter för värme att smita ut och kyla tränga in.


  Läs hela artikeln »

 • 2011-02-04
  Nu händer det massor i Nätverket!
  Missa inte vårens aktiviteter.
  Du hittar mer information om detta i kalendern till höger och vill du veta mer så hör av dig på: info@hallbarahus.se

  EN INFORMATIV MÖTESPLATS MED NYA MÄNNISKOR!
  Eftermiddagen den 24 februari träffas vi klockan 15.00 i Umevas lokaler på Ön i Umeå. Här hittar du inbjudan.

  Nätverkets medlemmar presenterar aktuella konkreta projekt man jobbar med för att Umeås byggnader ska bli mer hållbara - både de nya och äldre fastigheterna. Vi bjuder på en enkel vickning och underhållning. Senare under kvällen fortsätter vi med en gemensam middag på en central restaurang i Umeå.

  SVERIGES BYGGINDUSTRIER BJUDER IN...
  till seminarium den 25 februari som är öppet för Nätverkets medlemmar. Bifogat finner ni program för eftermiddagen. Anmäl er till Johan Hallberg på johan.hallberg@bygg.org. Detta ersätter årets första Storforum.

  FRÅN ORD TILL HANDLING!
  Har du ett pågående eller kommande projekt där ett samarbete med nätverkets medlemmar skulle förstärka resultatet och höja kompetensen kring Hållbart byggande? Genom att lyfta in detta i Nätverket får ni förstärkt kompetens och ett bättre resultat i slutändan. Ett projekt i Nätverket får ett skyltfönster för marknadsföring och blir ett led i kompetenshöjningen i hållbart byggande och förvaltande i regionen!  Som stöd erbjuder vi hjälp med att hålla ihop träffar, ekonomiskt bidrag till att ta in extern kompetens och att nå ut med kommunikationen!  

  Ta kontakt med koordinator Christer Johansson på christer@esam.se om du vill delta i ett projekt för att lära dig mer eller om du har ett intressant projekt som ni vill profilera! Mer info i bifogad fil. Välkommen med Ditt projekt till nätverket för att skapa handling!

  MEDLEMSTRÄFF OCH SPEEDDATING!
  Nästa medlemsträff arrangeras den 25 mars. Då kommer projekten ovan att arbetas vidare med och presenteras. Länkarna kommer ha tillfälle till konkreta möten med fokus på gemensamt arbete framöver och vi arrangerar också ett antal kortare möten för att underlätta affärssamarbeten mellan Nätverkets medlemmar. Fundera över vilka medlemmar du vill veta mer om och tror att du kan ha utbyte med. Tiden kommer att räcka till för 3-4 möten och vi kommer att försöka matcha era önskemål så långt det är möjligt. Vi återkommer med mer information om anmälan.

  Vill DU LÄRA AV ANDRA? LÅT OSS MÖTA VÅREN I EUROPA!

  • Lär dig miljöklassning och energieffektivisering för fastighetschefer, förvaltare och fastighetstekniker i Stockholm.
  • Titta på passivhusmaterial, ombyggnad, ny- och tillbyggnad av kommersiella fastigheter och mindre byggnader med guider från IG PASSIVHAUS i Österrike.
  • Fundera över hållbar stadsplanering och social hållbarhet tillsammans med Tübingens kommun i Tyskland eller följ med till Freiburg och studera hållbar energiförsörjning.

  Vi kommer under februari månad att skicka ut erbjudanden och preliminära upplägg för dessa resor som också kommer att målgruppsanpassas. Innehållet ska ha beröring på vad ni har behov av i er verksamhet. Anmäl gärna ert intresse redan nu så får vi en indikation på vad som känns mest tilltalande och ungefär hur många vi kan tänkas bli. Ingen intresseanmälan är bindande.

  SOM SISTA BLÄNKARE..
  I september kommer ett BREEAM-seminarium att hållas i Umeå. Mer info inom kort.

  Vänliga hälsningar
  Christer , Angéla , Åsa och Royne
  ________________


  Läs hela artikeln »

 • 2011-01-17
  Upphandlingsseminarium
  Redan när nätverket startade för snart två år sedan konstaterades att upphandling är och förblir en nyckelfråga då det gäller att utveckla ett mera hållbart byggande och förvaltande.

  Länsstyrelsen antog i juni 2009 ett åtgärdsprogram för att förbättra luften i Umeå. Åtgärdsprogrammet innehåller 17 åtgärder varav hållbara transporter är en åtgärd. I december 2008 genomfördes en utbildning av Miljöstyrningsrådet kring miljöanpassad upphandling med ett 40-tal deltagare. Denna utbildning följs nu upp genom att vi erbjuder fördjupad utbildning inom transportsektor.

  Förmiddagen handlar om upphandling kring transporter samt etiska krav. Umeå kommun har genom undertecknandet av Aalborgåtagandena antagit att arbeta för etiska krav. Detta har ytterligare preciserats genom att Umeå kommuns fullmäktige fattat ett beslut om att bli Fairtrade city.

  Utbildningen genomförs av Miljöstyrningsrådet genom samverkan mellan Umeå kommun och Nätverket för hållbart byggande och förvaltande i kallt klimat.

  Program 27 januari 2011

  08.30-12.00  Transporter och etiska krav
  12.00-13.00  Gemensam lunch på restaurang Vildmannen
  13.00-16.30   Hållbart byggande

  Plats:  Umestan Hus 3 våning 5 ( samma hus som gamla kasernvakten)

  Anmälan senast 24 januari. OBS: Specificera din anmälan med siffra enligt följande:  

  1. Förmiddag: (transporter, etiska krav)
  2. Förmiddag + lunch: (transporter, etiska krav)
  3. Lunch + eftermiddag (Hållbart byggande)
  4. Eftermiddag (Hållbart byggande)
  5. Hela dagen (transporter, etiska krav, lunch +  hållbart byggande)

  Anmäl dig till info@hallbarahus.se

  För mer information; Kontakta: Royne Söderström 070-602 14 26 eller Christer Johansson 070-258 23 73


  Läs hela artikeln »

 • 2010-12-21
  En trevlig julklapp till våra medlemmar !
  Nätverket har under hösten sökt medel för att "växla upp" medlemsavgifterna i nätverket och vi har fått besked från LÅGAN att vi erhållit 370 000 kr.

  LÅGAN beviljar stöd till demonstrationsprojekt och regionala/lokala samverkansinitiativ. Programmet fokuserar också på att ge stöd till idéutveckling genom att utvärdera och sprida information från demonstrationsprojekt.

  LÅGAN ska:
  - stimulera till energieffektiv ny- och ombyggnad,
  - synliggöra en nationell marknad för byggnader med låg energianvändning,  
  - bidra till ett brett nationellt utbud av leverantörer av produkter och  tjänster och trygga beställare av sådana.

  Energimyndigheten finansierar 40 procent av LÅGAN. Programmet koordineras och administreras av Sveriges Byggindustrier.


  Läs hela artikeln »

 • 2010-12-17
  Ny medlem i Nätverket
  Vi välkomnar Humlegården Fastigheter AB, ett av Stockholms största fastighetsbolag, som ny medlem i nätverket. De har jobbat framgångsrikt med långsiktig förvaltning. Att nätverket också har förvaltning som inriktning var något som attraherade.

  Länk till hemsida


  Läs hela artikeln »

 • 2010-12-07
  Nytt Nyhetsbrev
  Nu är 2010 års sista nyhetsbrev från Nätverket ute. I detta nummer kan du läsa om vad som hände på Storforum den 22 november. Temat var ny-, om- och tillbyggnad av befintliga fastigheter. Föreläsningar, uppdateringar av pågående projekt och arbete i länkar varvades under dagen. Denna gång avslutades eftermiddagen med två olika studiebesök.

  Läs mer här!


  Läs hela artikeln »

 • 2010-11-26
  Har du sett Byggmiljödagen 9 dec i Stockholm om Nära noll hus?


  Nearly zero energy buildings ska, enligt ett EU-direktiv, alla nya byggnader i Europa vara från den 31 december 2020. Kraven vid ombyggnad skärps också och offentligt ägda byggnader ska vara föregångare. Vad innebär detta i praktiken?

  Är fjärrvärme det bästa alternativet i dagens lågenergibyggande när energin, enligt direktivet, i huvudsak ska komma från förnybara energikällor som produceras på plats eller i närheten och vart tog kraftvärmen vägen?

  Var står vi idag?

  Byggmiljödagen är bygg- och fastighetssektorns mötesplats för miljöfrågor och sker i samarbete mellan BFAB och Sweden Green Building Council.

  Lär mer här


  Läs hela artikeln »

 • 2010-10-18
  Vad är Sverige bäst på inom hållbart byggande?

  Den 6 oktober 2010 deltog Christer Johansson koordinator för Nätverket, tillsammans med ett  ett 40-tal aktörer inom bygg-och fastighetsbranschen i Sverige, på workshopen, “Vad är Sverige bäst på inom hållbart byggande.”

  Boverket och Formas har tagit initiativ till att samordna ett svenskt deltagande på nästa World Sustainable Building i Helsingfors 18-21 oktober 2011. Även ordförande från Sweden Green Building Council fanns med som arrangör.
   
  Inledningsvis  berättade representant från Formas om Word Green Building Council och de tidigare Worl Sustaininble Building mässorna som hållits i världen och specifikt om den senaste mässan i Melbourne Australien. Nyttiga erfarenheter från den mässan redovisades för att kunna utveckla nästa mässa i Helsingfors till att bli ännu bättre.
   
  Deltagarna fick i små grupper arbeta med frågor knutna till vad vi skall visa upp från Sverige. Presentationen från de små arbetsgrupperna kom att handla om specifika projekt och hur vi skulle visa upp Sverige för att det skall bli intressant på mässan. Även studiebesök i Sverige diskuterades.

  Som representant för nätverket berättade Christer om Nätverket I Umeå och att det är vårt lokala Umeå Green Building Council. De projekt som nämndes var Ålidhem-projektet utifrån att Hållbara städer -projektet diskuterades. Umeå kommun nämndes också i samband med Trästad 2012. Att vi bygger ett antal lågenergihus i Umeåtrakten uppmärksammades också.
   
  Vill ni vara med på World Sustainable Building Conference?
  18 - 21 October, 2011 Helsinki, Finland

  NU är det bråttom för att få med egna projekt till den internationella konferensen.
  Om ni har egna projekt som ni vill presentera på SB11 konferensen så ska
  abstract skickas senast den 22 oktober i år till Finland. För mer info se www.sb11.org bl.a. om vad en abstract ska innehålla. Skicka då en kopia till Kristina.Einarsson@boverket.se för att hon ska få en översiktlig bild av Sveriges bidrag.

  Denna information finns här som pdf.

  Presentationer från träffen  hittar du här:
  Workshop 6 oktober 2010
  Förra konferensen in Melbourne
  Samordning Svensk insats i Helsinki


  Läs hela artikeln »

 • 2010-10-12
  Energieffektiva byggnader

  Byggmöte i Göteborg 18 november
  - Utmaningar, lärdomar och framåtblickar inom energieffektivt byggande
  Läs mer här


  Läs hela artikeln »

 • 2010-10-12
  ”Miljöanpassat byggande. Är det både miljövänligt och hållbart?”

  IQ Samhällsbyggnad och Peab Sverige AB inbjuder gemensamt till möte i Göteborg - eftermiddagen den 4 november 2010
  Se bifogat program


  Läs hela artikeln »

 • 2010-10-12
  Lär dig ställa relevanta miljökrav i byggprojekt

  Under hösten 2010 kommer MSR i samarbete med Kretsloppsrådet att hålla utbildningar i att ställa relevanta miljökrav i byggprojekt.

  Luleå 9/11, Göteborg 23/11, Örebro 24/11, Sundsvall 30/11, Malmö 2/12, Stockholm 7/12

  Utbildningen lär dig att:
  • Få med miljöaspekterna i dina byggprojekt.
  • Formulera konkreta miljökrav i upphandling och verifiera dem.
  • Använda MSR:s verktyg för att få en bra översikt och en god uppföljning av dina byggprojekt.

  Utbildningen är öppen för alla intresserade, men är framför allt framtagen för dig inom byggsektorn som vill stärka dina kunskaper om att ställa miljökrav i upphandling av byggentreprenader. Kostnad: 1500 kr plus moms.
  Läs mer här


  Läs hela artikeln »

 • 2010-10-06
  Nytt nyhetsbrev

  Höstens första Storforum ersattes denna gången av Nolia Bygg. Det är början på resan mot att 2014 kunna arrangera en fullstor Byggmässa.

  Nu kan du hitta nyhetsbrevet som berättar om Nolia Byggdagarna på sin plats här till vänster på hemsidan och här.

  I detta fjärde numret för året berättar vi om vad nyurbanisten sa, ambitioner på Ålidhem och hur du kan renovera energismart. Vad kännetecknar framgångsrika storstäder runt om i världen och vilka egna exempel på hållbart byggande av villor finns i Umeåregionen? Vi berättar om "nära noll"- byggnader och vill du veta mer diskussionen om betong kontra trä ska du också läsa detta nyhetsbrev!

  Se Nyhetsbrev 4!


  Läs hela artikeln »

 • 2010-09-09
  Workshop för planering av 200 000 invånare

  DE NYA ÖVERSIKTSPLANERNA - genomförande, konsekvenser och frågeställningar

  Umeå Kommun, stadsledningskontoret, bjuder medlemmarna i "Hållbart byggande och förvaltande i kallt klimat" och/eller fastighetsägare i Umeå till en eftermiddag med fokus på konkreta genomförandefrågor inom ramen för DE NYA översiktsplaner som nu finns ute på samråd, för Umeå och för Umeås centrala stadsdelar.

  Den 22 september kl 13.00 - 19.30 träffas vi på Baggböle Herrgård. Antalet platser är begränsat. Anmäl dig före den 17/9 till nätverket.

  Välkommen hälsar Carl Arnö och Isabella Forsgren

  Se www.umea.se/centralastan och www.umea.se/tillvaxt


  Läs hela artikeln »

 • 2010-08-31
  Samhällsbyggande för klimatet

  13 oktober i Stockholm, 19 oktober i Lund, 21 oktober i Jönköping och 17 november i Umeå

  Välkommen till en heldagskonferens om hur vi främjar klimatarbetet genom samhällsbyggande och energieffektivisering i kommuner, landsting och regioner. Hur planerar vi för hållbara städer? Hur ställer kommunerna pådrivande krav på energieffektivitet i ny- och ombyggnation? Vilka potentialer för kostnadseffektiva klimatinsatser finns i kommuner, landsting och regioner? Vad är aktuellt kring lagar och styrmedel i Sverige och EU? Vilka förändringar är önskvärda? Konferensen vänder sig till kommunala och regionala politiker och tjänstemän.

  Läs bifogad fil


  Läs hela artikeln »

 • 2010-08-31
  Svenska företag på Greenbuild i Chicago

  Energimyndigheten och Exportrådet bjuder in svenska företag att delta i Greenbuild International Conference and Expo i Chicago den 16-19 november. Det är världens största mässa inom hållbart byggande. Greenbuild vänder sig till tillverkare, distributörer, investeringsbolag, arkitekter, stadsplanerare och byggföretag

  Läs mer


  Läs hela artikeln »

 • 2010-08-31
  Sustainable Construction B2B Matchmaking Event

  Sustainable Construction B2B Matchmaking Event kommer att äga rum den 23-24 November 2010 i Västerås. Arrangemanget är ett forum för nätverk och affärskontakter. Syftet är att främja samarbete mellan företag och andra organisationer verksamma inom hållbart byggande, med inriktning på byggbranschen och närliggande sektorer som energi och avfallshantering.

  Läs mer!


  Läs hela artikeln »

 • 2010-08-24
  Europeiska pengar att söka!

  Den 20 juli publicerade Europeiska Kommissionen nio utlysningar under årets upplaga av Energy efficient Buildings (EeB).

  Här är datum att hålla reda på och länkar till mer information:
  CERBOF 6 – sista ansökningsdatum 9 december 2010
  EeB 2011 – Sista ansökningsdatum 2 december 2010  


  Läs hela artikeln »

 • 2010-08-20
  Passive house planner course
  European certification – in Umeå

  Här har du chansen att få en europeisk certifiering i passivhusbyggande!
  OBS anmäl dig före den 31 augusti till Thomas Greindl

  Target group: Suitable for all building planners and building utility experts, with the aim of allowing first access to the filed of passive housing or further training for those who are already familiar with the field, such as architects, engineers, builders, craftsmen, constructurs, construction managers, real estate agent, energy consultant et al.

  Language: English  
  Duration: 10 days divided in threee blocks. 25-26 okt, 1-5 nov and 15-17 nov 2010
  Course Location: Umeå
  Course Fee: 30 000 SEK excl VAT
  Certification: Examination daten for certifikation: 4 dec 2010. Fee about 5000 SEK
  Registration: Send an email to: thomas.greindl@sweco
  Registration:   31 of August 2010

  For more details:

  Invitation
  Examination
  EU-direktiv


  Läs hela artikeln »

 • 2010-08-17
  Fastighetsbranschens energidag
  Sedan 7 år tillbaka har Fastighetsbranschens ENERGIDAG varit en mötesplats där fastighetsbranschen har kunnat diskutera aktuell utveckling när det gäller energieffektivisering och miljöfrågor. På ENERGIDAGEN presenteras alltid de senaste nyheterna och aktuell utveckling.

  Den 23 september i Stockholm är det dags för ännu en fullspäckad dag då du får lyssna till experter och praktiker som delar med sig av sina erfarenheter av hur du minskar energianvändningen och når ett helhetstänk i miljöfrågor och energieffektivisering

  Anmäl dig senast den 23 augusti och spara 500 kr per person

  Mer information och anmälan


  Läs hela artikeln »

 • 2010-07-02
  Lämna synpunkter om Ön
  Kvalitetsprogrammet för Ön i Umeå har godkänts av Närings- och planeringsutskottet för samråd. Av de synpunkter som inkommit har Nätverket fått gehör för att bl.a. minska detaljstyrningen och undvika att ta upp sådant som regleras av annan lagstiftning och regelverk.
  Ta möjligheten och framför synpunkter under det samråd som pågår 1 juli–31 augusti. Det kan vara invändningar eller förslag till kompletteringar som ytterligare förstärker möjligheten att åstadkomma ett långsiktigt hållbart byggande.
  Samråd, inledning
  Kvalitetsprogrammet
  Beräkning av grönytefaktor
  Läs hela artikeln »

 • 2010-06-17
  Utbildning i miljöklassning
  23-24 november hålls en utbildning i det nya nationella miljöklassningssystemet Miljöklassad Byggnad, i Umeå. Den ger kunskap i att använda klassningen som ett nytt hjälpmedel för att spara energi, pengar, klimatet och de boendes hälsa. För att vara garanterad en plats är det viktigt att anmäla sig så snart som möjligt.
  Mer information och anmälan
  Läs hela artikeln »

 • 2010-06-16
  EU-medel till energieffektiva hus
  Andra årets utlysning inom EU-kommissionens mång-miljardsatsning EeB (Energy efficient Buildings) närmar sig. Den 9 juli ordnar kommissionen en stor informationsdag i Bryssel för att lansera årets totalt nio (9) utlysningar inom programmet.
  CERBOF rekommenderar ett deltagande den dagen för de svenska partners som vill spela en ledande roll i konsortiebyggande inom respektive område.
  Läs mer om detta och annat i CERBOF-nytt juni 2010.
  Läs hela artikeln »

 • 2010-05-26
  EU: skärpta energikrav för byggnader
  Nya offentliga byggnader ska vara lågenergihus redan från 2018 och övriga byggnader från 2020. Dessutom blir det skärpta krav för bl.a. energieffektiviserande åtgärder, värmesystem och energideklarationer. Det är några av ändringarna i EU-direktivet om byggnaders energiprestanda. Läs mer här.
  Läs hela artikeln »

 • 2010-05-12
  Energidagen närmar sig
  Onsdagen den 19 maj anordnas Energidagen av Byggcentrum tillsammans med Byggvesta, Energimyndigheten, Passivhuscentrum, SP, Stockholms stad, WSP samt utställare. Plats: Quality Hotel, Nacka. Se programmet för dagen här.
  Läs hela artikeln »

 • 2010-05-03
  Läs presentationer från Storforum
  Från och med nu lägger vi ut presentationer från Storforum i PowerPoint-format. Du hittar dem under Dokument i menyn till vänster och från en särskild länk i nyhetsbrevet här på hemsidan.
  Läs hela artikeln »

 • 2010-04-13
  Hållbara planer i andra länder
  Svenska ambassader har kartlagt vilket arbete som görs i respektive land för en hållbar stadsutveckling och relaterad miljöteknikexport. Läs den sammanställning som gjorts av Delegationen för hållbara städer.
  Läs hela artikeln »

 • 2010-04-12
  Programmet klart för Storforum
  Tema den här gången är Förnybar energi. Den 29 april möts vi för en angelägen dialog om strategiska val och regionala förutsättningar. Mer information och anmälan hittar du i Kalendarium.
  Läs hela artikeln »

 • 2010-03-04
  Fullsatt när Nätverket presenterade sig
  Platserna tog slut när Nätverket för hållbart byggande och förvaltande den 4 mars medverkade vid Morgonpasset, som arrangeras av Umeå Näringslivsservice. Läs mer på Umeå kommuns webbportal.
  Läs hela artikeln »

 • 2010-02-25
  STORFORUM - Lågenergibyggande
  Sammanfattningen från forumet samt föreläsarmaterial publiceras löpande.
  Läs hela artikeln »

 • 2010-01-29
  Kvalitetsprogrammet för ÖN - här finns mer information från workshopen.
  Här kan du läsa sammanfattningen av deltagarnas åsikter och förslag på kvalitetsprogrammet för ÖN.
  Läs hela artikeln »

 • 2009-12-28
  Trästad 2012 - Information från frukostseminariet
  Bilder och referat från seminariet finns utlagda på hemsidan för Trästad 2012.
  Läs hela artikeln »

 • 2009-12-10
  Material från seminariet kring Energiledningssystem
  Här finns material från seminariet den 8:e december kring Energiledningssystem.
  Läs hela artikeln »


- Nätverket för hållbart byggande och förvaltande i kallt klimat -